ANALISIS ALOKASI BIAYA BERSAMA PADA PT SANDIMAS KATUSA KERAMIKA INDUSTRIES PERIODE BULAN JANUARI 2018

Farida Hanifah, Sri Handayani, Dheny Biantara

Abstract


This research aims to analyze the method of joint costs allocation which used by PT Sandimas Katusa Keramika Industrues for determining the cost of production (cost of goods manufactured) and compare with others methods joint costs allocation. Find the most the effective method to achieved Company’s goals. Obtain maximum gross margin is one of Company’s goal. Through this study , management especially cost accountant must be choose the best method for used. This research used descriptive quantitative analysis method. The result of this research is conclude that by using the NRV method, joint costs can be allocated effectively to each product produced in view of the gross margin generated. Limitations in this study are the research period used only 1 months of observation, there is January 2018 and the data used is secondary data which may have errors in entering data in the form of numbers.

Full Text:

PDF

References


Bustami, B & Nurlela. (2013). Akutansi Biaya. (ed 4). Jakarta: Mitra Wacana Media.

Carter, W.K. (2015). Akutansi Biaya. (ed 14). Jakarta: Salemba Empat

Dewi, S.P & Kristanto, S.B. (2015). Akutansi Biaya. (ed 2). Jakarta: In Media

Hermawan, T.M. (2014). Analisis biaya bersama untuk produk bersama dalam penentuan harga pokok produksi (HPP) Pada kue Bandung citarum. (Skripsi). Universitas Dian Nuswanto. Fakultas Ekonomi dan Bisnis. Semarang. Retrieved from http://eprints.dinus.ac.id/17656/1/jurnal_15080.pdf

Horngren, C.T, Datar. S.M & Rajan, M.V. (2014). Cost Accounting A Managerial Emphasis. (ed 15). United Kingdom: Pearson Education Limited

Mulyadi. (2015). Akuntansi Biaya. (ed 5). Yogyakarta: UPP STIM Universitas Gadjah Mada

Prawesti, M.A. (2015). Analisis Pengalokasian Biaya Bersama Untuk Menentukan Harga Pokok Produksi Pada Konveksi Kurnia Tulungagung. (Skripsi). Universitas Nusantara Pgri Kediri. Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan (Fkip). Kediri. Retrieved From http://simki.unpkediri.ac.id/mahasiswa/file_artikel/2015/11.1.01.04.0063.pdf

Puspitasari, F. (2017). Pengalokasian Biaya Bersama Dalam Penentuan Harga Pokok Produksi Pada UD. Bali Busana Garment Tahun 2016. E-Journal Jurusan Pendidikan Ekonomi. Vol: 10 No: 2 Tahun 2017. Retrieved From https://ejournal.undiksha.ac.id/index.php/jjpe/article/viewfile/11163/7135

Rompis, S.S.C. (2014). Analisis Perhitungan Biaya Bersama dalam Menentukan Harga Pokok Produksi untuk Produk Air Mineral dan Minuman Segar Pada CV. AKE ABADI. Jurnal EMBA. Vol. 2 No. 3. September 2014. Retrieved from https://ejournal.unsrat.ac.id/index.php/emba/article/view/5930/5461

Rusli, M.A., & Putri, R.L. (2015). Optimalisasi Laba Perusahaan Melalui Efesiensi Biaya Produksi. Infestasi Jurnal Bisnis dan Akutansi. Vol 11, no 1 tahun 2015. Retrieved from http://neo-bis.trunojoyo.ac.id/infestasi/article/view/1124/955

Siahaya, S.L. (2016). Alokasi Biaya Bersama Untuk Produk Gabungan Pada CV. Lestari Ambon. Jurnal Ekonomi Dan Bisnis. Volume 15, No. 1, Feb 2016. Retrieved from http://e-jurnal.pnl.ac.id/index.php/ekonis/article/view/251/231

Siregar, B, Suripto, B, Hapsoro, D & Dkk. (2013). Akuntansi Biaya. (ed 2). Jakarta: Salemba Empat

Suadi, A. (2013). Akuntansi Biaya. (Ed 2). Jakarta: Salemba Empat

Sugiyono. (2014). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D. Bandung: Alfabeta.

Sujarweni, V.W. (2015). Akutansi Biaya. Jakarta: Pustaka Baru press


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.